Nutriţia în perioada de graviditate
Prima Pagina > Servicii > Nutriţia în perioada de graviditate
Nutriţia în perioada de graviditate – Cea mai mare cantitate de chimicale (89-99%) se găseşte în alimentele aflate la nivel superior în lanţul alimentar, anume în carne, peşte, ouă, produse lactate. Motivul pentru care se acumulează la acest nivel este că ţesutul gras atrage şi concentrează chimicalele printr-un proces numit bioacumulare. La nivel inferior în lanţul trofic se află plantele, apoi creşte concentraţia de contaminanţi solubili în grăsimi din mediu, concentrându-se în ţesutul gras al animalelor şi prin consumul alimentelor de origine animală, în ţesutul gras al viitoarei mame.
Alimentele de origine vegetală, prin folaţii şi alţi fitonutrienţi din compiziţia lor, sintetizează şi repară materialul genetic, proces foarte important în timpul diviziunii celulare rapide din timpul sarcinii.
Este foarte importantă evitarea preeclampsiei (hipertensiune cu distugere generalizată a vaselor de sânge, a rinichilor şi a ficatului), o problemă gravă care apare mai ales din cauza unei diete bogate în grăsimi saturate şi colesterol şi mai puţin în cazul unei diete bogate în fibre şi potasiu (dieta bazată pe alimente vegetale).
Vitaminele administrate în perioada de graviditate nu compensează o dietă nepotrivită. Nutrienţii izolaţi în formă concentrată (suplimentele cu vitamine, minerale) creează un dezechilibru nutriţional, ceea ce detremină creşterea riscului diferitelor afecţiuni ale mamei şi defecte congenitale.