Nutriţia în bolile autoimune

Prima Pagina > Servicii > Nutriţia în bolile autoimune

Nutriţia în bolile autoimune – Cele mai multe studii arată legătura între proteinele străine provenite din alimentele de origine animală care ajung în circulaţie şi bolile autoimune. Proteinele din alimente (de obicei cele de origine animală) pătrund în circulaţia sanguină ca urmare a existenţei unei modificări la nivelul membranei intestinale, a creşterii permeabilităţii la acest nivel. Organismul fabrică anticorpi împotriva proteinelor străine, dar atacă şi proteinele proprii organismului cu structură asemănătoare din articulaţii, rinichi, piele, pancreas, neuroni, rezultând boli autoimune caracterizate prin distrugerea acestor ţesuturi (artrita reumatoidă, lupus eritematos, sindrom nefrotic, psoriazis, diabet zaharat tip 1, scleroza multiplă).

Din anul 1994 se cunoaşte legătura între proteinele din laptele de vaca şi diabetul zaharat tip 1, astfel că Asociaţia Americană de Pediatrie interzice consumul acestuia la copiii mai mici de 1 an. Chiar şi în cazul acestei boli autoimune abordarea nutriţională este foarte importantă pentru scăderea dozei de insulină şi asigurarea unei speranţe de viaţă normală.

În urma schimbărilor din alimentaţie apar îmbunătăţiri remarcabile ale acestor afecţiuni. Nutriţia sănătoasă opreşte atacul asupra propriilor ţesuturi prin înlăturarea cauzei (proteinele străine), echilibrarea sistemului imunitar, repararea permeabilităţii excesive a intestinului.