Pericolul consumului suplimentelor alimentare

2018-01-22 08:30:12

Prima Pagina > Articole > Pericolul consumului suplimentelor alimentare

Sunt promovate ca remedii naturale, dar suplimentele alimentare reprezintă forma izolată şi concentrată a unor nutrienţi, obţinute în urma unor procese tehnologice. Aşa sunt concentratele proteice din zer şi soia, acizii omega-3 din peşte şi seminţe de in, vitaminele şi mineralele. Consecinţa ingestiei unui nutrient sub forma concentrată este dezechilibrul chimic la nivel celular, urmat de creşterea riscului diferitelor afecţiuni (inclusiv cancer, boli cardiovasculare) şi decese premature.

Studii randomizate controlate implicând mai mult de 100 000 de subiecţi, pe perioade mari de timp, au demonstrat că administrarea de beta-caroten, acid folic, vitamina E dar şi a altor suplimente (vitamina B6, fier, magneziu, zinc, cupru), determină creşterea riscului de boli cardiovasculare, afectarea rinichilor la diabetici, creşterea incidenţei şi gravităţii infecţiilor respiratorii, cancere şi decese premature (vezi studiile).

Doar plantele pot sintetiza vitamine, mai puţin vitamina D care este un hormon produs de corpul uman sub acţiunea razelor de soare asupra pielii şi vitamina B12, produsă de bacterii.

Tot plantele reprezintă sursa de minerale care îşi au originea în sol, de unde ajung în diferite părţi ale speciei vegetale (frunze, flori, fructe).

Bolile cauzate de o deficienţă a anumitor vitamine (scorbut, beri-beri, pelagra) sau de o deficienţă proteică ori a acizilor graşi esenţiali sunt întâlnite extrem de rar în prezent. În schimb, bolile cauzate de excese nutriţionale (prea mult colesterol şi grăsimi saturate, prea multe proteine, prea multe calorii) întâlnim la tot pasul. Astfel de afecţiuni sunt obezitatea, bolile cardiovasculare, diabetul de tip 2, diferite forme de cancer. De ce consumăm suplimente alimentare? Nu putem trata problemele de sănătate apărute ca urmare a exceselor alimentare cu remedii folosite în cazul deficienţelor! Mai mult, cea mai mare parte a dovezilor ştiinţifice arată pericolul consumului de nutrienţi în formă concentrată.

În societatea modernă este puţin probabilă existenţa unei deficienţe de vitamine sau minerale, pe motivul scăderii conţinutului de minerale din sol, pentru simplul fapt că alimentele din dieta zilnică nu provin dintr-o singură zonă limitată, ci din diferite regiuni, ţări sau continente. Atunci, de ce să consumăm suplimente?

Aceste forme concentrate de nutrienţi (multivitamine, multiminerale) determină un dezechilibru metabolic la nivel celular, care induce dezechilibre nutriţionale. De exemplu, beta-carotenul este unul din cele aproximativ 50 de substante active din clasa carotenoide care există în fructe şi legume. În urma consumului se ataşează de receptorii specifici pentru a-şi manifesta acţiunea. Suplimentul cu beta caroten ocupă toţi aceşti receptori, iar toate celelalte 50 de carotenoide active nu mai pot acţiona.

Micronutrienţii din vegetale (vitamine şi minerale) sunt prezenţi în concentraţii mici, într-un echilibru perfect alături de alţi fitonutrienţi (substanţe active din plante), acţionând sinergic la nivel celular. Se estimează că s-au identificat aproximativ 5000 de fitonutrienţi, iar cea mai mare parte a rămas nedescoperită. Niciun supliment alimentar nu poate înlocui complexitatea fitonutrienţilor prezenţi în alimentele vegetale, fiecare având un conţinut diferit.

Dacă privim nutriţia din punct de vedere comercial, nutrienţii extraşi din sursa naturală, transformaţi în suplimente sau adăugaţi altor alimente pe care apoi le denumim “alimente sănătoase”, este favorabilă industriei alimentare şi nu sănătăţii umane. Alimentele sunt benefice sănătăţii atunci când sunt consumate în forma integrală, cât mai aproape de starea naturală.

Numeroase studii observaţionale arată că un aport mare de fructe şi legume, bogate în antioxidanţi, folaţi şi vitamine, se asociază cu scăderea riscului de cancer. Trebuie să ne luăm nutrienţii în “ambalajul” original şi anume sub forma de fructe, legume, cereale integrale, leguminoase, nuci, seminţe, fără să fie necesară implicarea alimentelor funcţionale, nutraceuticelor sau suplimentelor alimentare. Suplimentele trebuie supuse aceloraşi reglementari ca şi medicamentele şi să fie tratate ca atare sau să cuprindă avertizări pe etichetă.

“Enough is Enough: Stop Wasting Money on Vitamin and Mineral Supplements” este titlul unui articol apărut în jurnalul medical Annals of Internal Medicine din 2013. O mai bună investiţie în sănătate se obţine prin consumul crescut de fructe şi legume.

 

Studii care stau la baza articolului:

  • Creşterea incidenţei cancerului (The effect of vitamin E and beta carotene on the incidence of lung cancer and other cancers in male smokers. The Alpha-Tocopherol, Beta Carotene Cancer Prevention Study Group. N Engl J Med. 1994 Apr 14;330(15):1029-35; Omenn GS, Goodman GE, Thornquist MD, Balmes J, Cullen MR, Glass A, Keogh JP, Meyskens FL, Valanis B, Williams JH, Barnhart S, Hammar S. Effects of a combination of beta carotene and vitamin A on lung cancer and cardiovascular disease. N Engl J Med. 1996 May 2;334(18):1150-5; Lippman SM, Klein EA, Goodman PJ, Lucia MS, Thompson IM, Ford LG, et al. Effect of selenium and vitamin E on risk of prostate cancer and other cancers: the Selenium and Vitamin E Cancer Prevention Trial (SELECT). 2009;301:39-51; ) Bérubé S, Diorio C, Brisson J. Multivitamin-multimineral supplement use and mammographic breast density. Am J Clin Nutr. 2008 May;87(5):1400-4).
  • Creşterea riscului de boli cardiovasculare (Heart Protection Study Collaborative Group. MRC/BHF Heart Protection Study of antioxidant vitamin supplementation in 20,536 high-risk individuals: a randomised placebo-controlled trial. Lancet. 2002 Jul 6;360(9326):23-33; Rapola JM, Virtamo J, Ripatti S, Huttunen JK, Albanes D, Taylor PR, Heinonen OP. Randomised trial of alpha-tocopherol and beta-carotene supplements on incidence of major coronary events in men with previous myocardial infarction. Lancet. 1997 Jun 14;349(9067):1715-20; Lonn E, Bosch J, Yusuf S, Sheridan P, Pogue J, Arnold JM, Ross C, Arnold A, Sleight P, Probstfield J, Dagenais GR; HOPE and HOPE-TOO Trial Investigators. Effects of long-term vitamin E supplementation on cardiovascular events and cancer: a randomized controlled trial. 2005 Mar 16;293(11):1338-47; Lange H, Suryapranata H, De Luca G, Bˆrner C, Dille J, Kallmayer K, Pasalary MN, Scherer E, Dambrink JH. Folate therapy and in-stent restenosis after coronary stenting. N Engl J Med. 2004 Jun 24;350(26):2673-81; B¯naa KH, Nj¯lstad I, Ueland PM, Schirmer H, Tverdal A, Steigen T, Wang H, Nordrehaug JE, Arnesen E, Rasmussen K; NORVIT Trial Investigators. Homocysteine lowering and cardiovascular events after acute myocardial infarction. N Engl J Med. 2006 Apr 13;354(15):1578-88; Albert CM, Cook NR, Gaziano JM, Zaharris E, MacFadyen J, Danielson E, Buring JE, Manson JE. Effect of folic acid and B vitamins on risk of cardiovascular events and total mortality among women at high risk for cardiovascular disease: a randomized trial. JAMA. 2008 May 7;299(17):2027-36).
  • Afectarea rinichilor la diabetici ( House AA, Eliasziw M, Cattran DC, Churchill DN, Oliver MJ, Fine A, Dresser GK, Spence JD. Effect of B-vitamin therapy on progression of diabetic nephropathy: a randomized controlled trial. JAMA. 2010 Apr 28;303(16):1603-9).
  • Creşterea incidenţei fracturilor la bătrâni (Sanders KM, Stuart AL, Williamson EJ, Simpson JA, Kotowicz MA, Young D, Nicholson GC. Annual high-dose oral vitamin D and falls and fractures in older women: a randomized controlled trial. JAMA. 2010 May 12;303(18):1815-22).
  • Creşterea incidenţei infecţiilor respiratorii (Graat JM, Schouten EG, Kok FJ. Effect of daily vitamin E and multivitamin-mineral supplementation on acute respiratory tract infections in elderly persons: a randomized controlled trial. 2002 Aug 14;288(6):715-21).
  • Creşterea incidenţei deceselor premature (Bjelakovic G, Nikolova D, Simonetti RG, Gluud C. Antioxidant supplements for prevention of mortality in healthy participants and patients with various diseases. Cochrane Database Syst Rev. 2008 Apr 16;(2):CD007176; National Institute of Health, Office of Dietary Supplements, Bethesda MD 20892-7517, National Center for Health Statistics, Center for Disease Control and Prevention, Hyattsville, MD 20782. Dietary Supplements and Mortality Rate in Older Women. Arch Intern Med 2011;171(18);1625-1633.