Testarea profilului genetic.

2018-04-02 10:47:39

Prima Pagina > Articole > Testarea profilului genetic.

Testarea profilului genetic – este calea pentru a rezolva problema excesului de greutate?

 

Un studiu recent a verificat ipoteza sugerată de o serie de cercetări, care indică predispoziţia individuală de a răspunde diferit la anumite diete funcţie de profilul genetic, prin abilitatea proprie de a metaboliza carbohidraţii şi lipidele. Pe aceste teorii se bazează sfaturile nutriţionale personalizate acordate în urma testării genetice, procedură care a luat amploare şi la noi în ţară în ultimii ani.

Este foarte atrăgătoare ideea existenţei unei diete personalizate care să rezolve problema excesului de greutate. În aceste condiţii obezitatea nu ar trebui să existe.

Acest studiu randomizat controlat de la Stanford University a urmărit timp de 12 luni 609 adulţi supraponderali testaţi genetic înainte de începerea studiului. Prin determinarea profilului genetic s-au identificat diferenţe în ceea ce priveşte capacitatea acestora de a procesa grăsimi sau carbohidraţi. Dar scăderea în greutate a fost aceeaşi, indiferent de profilul genetic, nivelul insulinei sau tipul de dietă. Aceste rezultate pun sub semnul întrebării moda testării profilului genetic pentru a identifica o anume dietă ce trebuie recomandată funcţie de gene sau de toleranţa individuală la carbohidraţi sau lipide.

Ceea ce determină scăderea în greutate sunt cantitatea şi calitatea alimentelor, nu profilul genetic! Dacă alegem să consumăm alimente vegetale, scădem în greutate. Dacă alegem alimente procesate, vom creşte în greutate indiferent de profilul genetic. Pentru a rezolva problema excesului de greutate e nevoie de alimente bogate nutritiv, nu bogate caloric, adică de alimente vegetale integrale şi de cantităţi cât mai mici de alimente procesate, băuturi carbogazoase şi grăsimi saturate.

Ambele grupuri au observat nu numai o scădere în greutate, ci şi scăderea nivelului glicemiei şi a tensiunii arteriale, efecte absolut normale atunci când este urmată o dietă sănătoasă.

Numărul caloriilor contează, dar foarte importantă este calitatea acestora, calea de a controla cantitatea de alimente consumate. Caloriile nu sunt toate egale, pentru ca unele vin cu substanţe nutritive şi altele fără. Unele induc saţietate, altele nu, chiar au efect opus. Când dieta este formată din alimente de calitate, integrale, bogate în fibre şi nutrienţi, saţietatea este atinsă mai repede şi atunci numărul de calorii consumate scade. E nevoie de simplitate, de a înţelege lucrurile şi de a urma câteva reguli în fiecare zi: consumaţi mai ales alimente vegetale integrale, anume cereale, legume, fructe, leguminoase, nuci, seminţe şi fiţi activi. E simplu!

Problema principală stă în lipsa accesului la informaţia corectă! E nevoie astfel de informaţie şi nu este suficientă doar voinţa pentru a putea să ne oprim din consumul alimentelor procesate, care sunt formulate în aşa fel încât să le mâncăm în cantităţi mari.

Nutrigenomica

Nutrigenomica arată legătura între gene şi nutriţie şi are sens pentru că genele sunt cele care controlează nivelul hormonal, prezenţa sau absenţa unor enzime sau nivelul metabolismului. Aceste teste genetice sunt valoroase pentru că aduc informaţii cu privire la funcţionarea organismului, identifică existenţa unei anomalii genetice, dar nu arată nimic care să ajute la scăderea în greutate. Este necesară personalizarea dietei corespunzător profilului genetic când există anomalii genetice (de exemplu, fenilcetonuria, în cazul căreia este absolut necesară o anumită dietă). Dar pentru restul oamenilor, alimentaţia sănătoasă are acelaşi efect. Nu suntem fundamental diferiţi. Suntem aceeaşi specie, avem aceleaşi necesităţi nutriţionale. Putem individualiza dieta după preferinţe, nu după profilul genetic.

Genetica studiază ereditatea în general şi genele în particular, iar epigenetica studiază adaptările genelor la mediul înconjurător. Niciuna nu poate rezolva (cel puţin până în prezent) problema excesului de greutate pentru simplul fapt că sunt implicate foarte multe interacţiuni între gene. Genetica spune că modificările genetice în cadrul evoluţiei apar în timp îndelungat, de ordinul zecilor de mii de ani, în schimb expresia genelor, adică informaţia conţinută în acestea se schimbă rapid sub influenţa mediului înconjurător.

Cu o dietă potrivită speciei din care toţi oamenii fac parte, cu un stil de viaţă sănătos, fiecare individ în parte are şansa de a se recupera, chiar şi după afecţiuni grave sau de a preveni apariţia bolilor cronice care sunt atât de răspândite în prezent, printre care şi obezitatea.